James · Blond bier van 6,5°

Toen de vraag kwam om het James bier te brouwen hebben we geen moment getwijfeld. We waren des te meer vereerd toen we hoorden dat het bier opgedragen zou worden aan de Oostendse baron James Ensor.

In 2008 was er al eens bier geweest met de naam 'Den Ostensche Baron'. Toen werd vrij snel besloten om het bier niet verder te commercialiseren. De brouwer van dat bier is zo vriendelijk geweest om het recept met ons te delen, zodat wij dit blonde bier van 6,5% alcohol terug een nieuw leven konden inblazen.

James Ensor Bier - OostEke BrouwersDe stad Oostende is onlosmakelijk verbonden met de figuur van James Ensor. En diezelfde figuur wordt door het foorcomité verpersoonlijkt door de Reus James, die de Oktoberfoor in Oostende op een gepaste wijze opent. Generaties van foorkramers zorgen op de Oktoberfoor voor een schilderspalet van kleuren die steeds in beweging zijn.

Het idee en het ontwerp van het label en het James logo kwam van Luc Cuylle, een creatieveling die ook mee aan de wieg stond van het oorspronkelijke bier.

De OostEke Brouwers hebben de vzw Foorcomité Oostende begeleid om het hele proces van het maken en het commercialiseren van het bier zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er werd voor een bezoek aan de brouwerij gezorgd. We maakten een proefbatch (20l) van het James recept, zodat ze zich op voorhand een idee konden vormen van de smaak. De merknaam James en het logo werd door ons gedeponeerd bij het merkenbureau. En we zorgden tevens voor aangepaste glazen met daarop de beeltenis van James Ensor en het logo, zodat het bier op een gepaste wijze kan gedegusteerd worden.

De James is een toegankelijk blond bier met een vrij volle smaak, de nodige bitterheid zonder dat die storend wordt en een licht honingzoete nasmaak. Je drinkt hem best niet te koud (10-12°C) en in het James glas.

De James is beschikbaar in 33cl (EAN 5425039280776).

Je kan onze bieren hier bestellen en kopen bij drankenhandel Huis Costenoble in Oudenburg.