Testbrouwerij

Experiment #25: Radha's HellHopper

Als echte IPA liefhebber was het al een tijdje mijn droom om er zelf één te brouwen. Maar omdat er al zoveel IPA's op de markt zijn en wij toch de reputatie hebben om biertjes 'met een hoek af' te brouwen, koos ik voor een donkere (bijna zwarte) IPA. Blijkt dat een bestaande (nieuwe) biersoort te zijn die de welluidende naam 'Cascadian Dark Ale' draagt. Het resultaat is geslaagd, maar mag voor mij nog wat meer uitgesproken hop smaken hebben. Deze keer heb ik met overschotten hop gewerkt. De volgende poging moet ik de hopsoorten een beetje nauwkeuriger uitkiezen.

Wat is IPA?

India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt.

De naam India Pale Ale werd al gebruikt in een advertentie in de Liverpool Mercury, gepubliceerd op 30 januari 1835. Waarschijnlijk werd deze bierstijl voordien aangeduid als pale ale as prepared for India, India Ale, pale India ale of pale export India Ale. Hiervoor zijn echter weinig bewijzen te vinden en in de meeste gevallen sprak men enkel van Pale Ale. In oktober 1824 was de volgende advertentie te vinden in de Caledonian Mercury newspaper: "Ale and Table Beer – Brunton & Anderson respectfully announce that they continue to carry on business under the same management as formerly, in the old-established brewery, 37 North Back of Canongate, Edinburgh, many years occupied by Messers Younger and Somervail. … NB PALE ALE for India made to order".[1] In het boek The Brewing Industry in England, 1700-1830 van Peter Mathias is er ook sprake van dat Barclay Perkins, een Londense brouwer brew "India Ale" from 1799 onwards, volgens de boekhouding

 

Going loco in Gavere

We bottelen vandaag onze 'Loco'. Een Californian Common Beer (of Steambeer) van 5.2°. Het is een pilsvariant, maar gegist op hogere temperatuur en die hergist in de fles. Een OostEke Pils met 'nen hoek af'. Het resultaat is verrassend en de nasmaak kan ik enkel omschrijven als 'sigarenkistjes'. Lekker... echt lekker!

Wat is steambier?

Historisch gezien wordt 'steam beer' of 'Californian Common Beer' geassocieerd met de VS westkust, gebrouwen met pilsgist, maar zonder koeling. Het was een geïmproviseerd proces, ontstaan uit noodzaak. Vermeldingen van dit bier gaan zelfs terug tot de tijd van de Goldrush in 1860. Het werd aanzien als een goedkoop en simpel bier.  De moderne versie van dit bier werd het eerst op de markt gebracht door de 'Anchor Brewing Company', die een patent namen op de naam steam beer in 1981.

 

 

 

 


En we hebben er nog een tweede hoek af gedaan door er (begonnen als grap) een wietbier versie van te maken. Door het toevoegen van enkele groene kruiden (geen echte wiet natuurlijk) en henneppoeder. En omdat het een beetje echt moet lijken, hebben we er ook groene voedingskleurstof aan toegevoegd. De kleurstof zakt naar beneden, dus je moet het flesje eerst eens op zijn kop houden voor je het ontkroonkurkt. Maar dat past natuurlijk bij een wietbier. Let op, want deze kan een beetje 'gushen' bij het openaken.

 

Verkooppunten

Via dit kaartje vindt u de verkooppunten van onze producten.