Geplaatst op

De mosseltjes van Marijke

Bon, jaren na de heuveltjes van Erika wordt het tijd voor iets anders. Dit recept is voor 2kg mosselen. Je neemt dus 2kg mosselen en spoelt die met een zelfzekerheid om u tegen te zeggen. Ondertussen stoof je in wat boter de mosselgroentjes aan (1-2 ajuinen, een stengel selder en eventueel een worteltje). Daar voeg je een stok citroengras aan toe en een goede centimeter fijngesneden gemberwortel. Voeg daar dan nog een kruidentuiltje aan toe (gewoon omdat het kan).

Als al het zand uit onze lieve mosseltjes weggespoeld is, dan mag je die gezwind bij het ondertussen gestoofde groensel deponeren. Bestrooi rijkelijk met peper. Nu komt het belangrijkste ingrediënt. Neem een flesje ‘Hop Marijke’ uit de koelkast, schenk daar de helft van in een elegant bierglas (bij voorkeur één van de OostEke brouwers) en giet de andere helft in de pot bij je weekdieren. Kook die dan in zeven haasten gaar. Je kan ook twee Hop Marijkes nemen, dan heb je er nog eentje om bij de mosselen te nuttigen.

Eens je weekdieren niet zo week meer zijn en de schelpjes allemaal uitnodigend opengegaan zijn, is het tijd om te gaan serveren. Voor het gedeelte van de bevolking die niet van mening is dat koriander naar Sunlight zeep smaakt, is het een aanrader om enkele blaadjes koriander bij de mosselen in je bord te laten dwarrelen. Ik doe er steevast ook nog enkele draaien van de pepermolen bovenop, maar dat moet je dus zelf weten.

Deze heerlijkheid is uitmuntend met een stuk geroosterd lookbrood! En zelfs de onverlaten die geen hopliefhebbers zijn, zullen smullen dat het een lieve lust is. En ik kan het weten, want ik heb er zo eentje in huis.

Et voila: ‘De mosseltjes van Marijke’!

PS Het is niet de bedoeling dat je de restanten van het kruidentuiltje op eet.

Geplaatst op

Rock Espresso in HLN en AVS

HLN publiceerde een persartikel over onze recente samenwerking met ‘Buizerd en Saars‘, de Rock Espresso.

Dit nieuwe bier, dat heel binnenkort in eerste instantie enkel via Buizerd en Saars (en hun verkooppunten in Kruisem, zoals de lokale Delhaize en Spar winkel) zal verkocht worden, is gemaakt vanaf het recept van onze Hop Marijke, die wat werd aangepast en waaraan Rock Espresso koffie werd aan toegevoegd. Het HLN artikel kan u hier lezen.

Vanavond komt er ook een item over dit bier op AVS.

Geplaatst op

Samenwerking met Buizerd en Saars

We zijn bezig met een bier voor ‘Buizerd en Saars’, een super sympathieke koffiebranderij uit Kruisem. Een echte collab-brew dus. Als ik hun site open, ruik ik de koffie al… Het gaat om een licht bier, fruitig gehopt én met toevoeging van hun Rock Espresso koffie. Zeer binnenkort te koop via hun website!

Meer info: http://buizerdensaars.be

Geplaatst op

Quadram 5 jaar bijna een feit

Het heeft even langer geduurd dan we dachten, maar één van de volgende dagen wordt de heel beperkte batch van de 5 jaar versie van onze Quadram whisky gebotteld. Na het uitleveren van de eerste 100l van onze Belgian Beer Single Malt Whisky op bourbon vat, hebben we de resterende 100l op een tweede (Garrison Brothers) bourbon vat 2 jaar langer laten rijpen. Daar werden slechts een 50tal flessen uit gehaald (10 aan cask strength) om de rest nog twee jaar extra de tijd te geven om te versmelten met het vat.

Deze flessen van 5 jaar werden allemaal op voorhand besteld. Er zijn er een paar over voor intern gebruik of voor iemand die ons kan overtuigen.

Geplaatst op

Gaverse Biersoep

Voor 4 personen: 2 flesjes Gavers Prinsenbier, 1l vleesbouillon, 2 ajuinen, 1 teentje look, 100gr gerookt spek in reepjes, 1el suiker, peper, zout, snuifje muskaatnoot, klontje boter, 1dl room, 1el gesnipperde peterselie

Stoof de gesnipperde ui en look glazig in de boter, voeg het spek toe en laat 5 à 10 minuten stoven. Bevochtig met het bier en de bouillon. Voeg alle kruiden toe en laat 20 minuten zacht koken. Mix de soep en werk af met room en peterselie. Zeer lekker met gegratineerd stokbrood.

Geplaatst op

Gelati Van Houcke

Gelati Van HouckeWe voelen ons steeds vereerd wanneer iemand wil experimenteren met één van onze bieren. Zo kregen we onlangs de vraag van Gelati Van Houcke om enkele flesjes ‘One Night in Eke’ te versturen om een nieuwe smaak roomijs te creëren. We zijn in elk geval al reuze benieuwd naar het resultaat!